Portakallı Enginar Dolması

Portakallı Enginar Dolması

Portakallı Enginar Dolması

Portakallı Enginar Dolması

Portakallı Enginar Dolması

Portakallı Enginar Dolması İçin Malzemeler

10 adet enginar

2 küçük havuç

1 orta boy patates

2 orta boy soğan

1 kase bezelye

5 portakal (1/2 (yarım) lt suyu olacak)

3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı Sultaniye Zeytinyağı

1 küp şeker

Tuz

Karabiber

Bir tutam dereotu

Portakallı Enginar Dolması Yapılışı

İşe, ince ince doğradığımız soğanı, Sultaniye Zeytinyağı ile kavurarak başlıyoruz.

Soğanımız biraz kavrulunca, patates ve havucumuzu atıp 5 dakika da onları kavuruyor ve bezelyelerimizi ekliyoruz.

Onlarla da biraz kavrulan, yumuşatmamaya özen gösterdiğimiz sebzelerimizin üstüne dizdiğimiz 10 adet orta boy, ayıklanmış enginarı, yarım litre sıkılmış portakal suyu ile buluşturup, kaynar kaynamaz altını kısıp, pişmeye bırakıyoruz. (ara ara çevirin ki eşit pişsin heryerleri).

Çatalla kontrol edip, piştiğini anladığımız zaman (bu ocaktan, ateşten bile farklılık gösterebilir), ki bu yarım saati bulmaz, altını kapatıp, enginarları servis edeceğimiz kaba çıkarıyoruz. çukur kısımları üstte kalacak.

Üzerlerine, portakal suyunu çekip, lezzetini onunla özdeşleşmesinden alan nefis iç harcımızdan koyuyor, ve kalan suyu da gezdiriyoruz.

Servise hazır, sebze sevmeyenleri bile kendisine aşık edecek bu lezzet. . Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Kaynak

Enginar

Enginar

Enginar

Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.

Morfolojik özellikleri

Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.

Faydaları

Bu madde herhangi bir kaynak içermemektedir. (Nisan 2016)

Enginar cynarin içerdiği için karaciğer,safra ve idrar kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.

Yetiştiriciliği

Enginar genel olarak Türkiye’de ve birçok ülkede vegetatif yolla üretilmektedir. Fransa, İtalya ve İspanya’da doğrudan tohumla üretilen çeşitler geliştirilmiştir. Enginarda vegatatif yolla üretim dip sürgünleri veya üzerinde gözlerin bulunduğu kök parçaları ile yapılabildiği gibi sadece gözlerin ana gövdeden çıkarılıp değişik ortamlarda köklendirilerek de yapılabilir. En yaygın üretim şekli sürgünlerle yapılan üretimdir.

Yeni kurulacak Enginar plantasyonlarında dikiminden önce toprak derin sürülmeli ve gübrelenmelidir. Derin sürümden sonra diskaro ve tırmık çekilerek toprak dikime hazır duruma getirilmelidir.

Dikim genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim–Kasım aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart–Nisan aylarında yapılır. En uygun dikim masuralar üzerine sıra arası ve üzeri 1×1 m mesafe ile yapılır. Özellikler Bursa Doğan köy ve keramet köyünde meşhurdur.

Kaynak

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER

ZEYTİNYAĞI

SİPARİŞ

İLETİŞİM

SULTANİYE

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın